Cep Telefonu
E-posta

Kadim Şehir Mardin

...
Kadim Şehir Mardin
Kadim Şehir Mardin

Mardin,  Anadolu’da tarih ve din turizmi ile öne plana çıkan bir , bunun yanında kurak bir iklime sahip olan Mardin   etkileyici doğal güzelliklere sahip… Kadim şehir Mardin, Anadolu ile  Mezopotamyayı birbirine bağlayan tarihi bir  kent, Mezopotamya  tarihi açısından önemli bir geçmişe sahip olan Mardin,   onlarca uygarlığa farklı  din, etnik grup ve mezheplere burada özgürce kucak açmış ve  hoşgörü içerisinde bir arada yaşamıştır. Farklı  milletler   farklılıklarını ön plana çıkarmadan, etnik ve dini  özelliklerini koruyarak , yüzlerce,  yıl bir arada ve hoşgörü  içinde  yaşamasını sürdürdüler. Mardin'de Müslüman, Süryani, Yakubi, Keldani, Nesturi, Yezidi, Yahudi, Kürt, Arap, Çeçen, Ermeni çok geniş bir yelpazede milletler, başka bir ülkede olmayacak şekilde bir nakış olusturmuslardir. 

 

Mardin Adı Nereden Geliyor?

  Mardin'in adı Köken olarak  Arapçadan geliyor. Şuan  kullanılan adı Arapça kaynaklarda geçen Mâridîn'den almıştır. kaynaklara göre  Mâridîn, Süryanice  Marde olarak kullanılmış.   Mardin  kelimesinin nereden geldiği   hakkında değişik  görüşler vr rivayetler var. Bazı kaynaklarda  Mardin kelimesi, savaşçı ile ünlü olan Ardeşir tarafından III.yy'da buraya yerleştirilen Mardeler'den geldiği söylenir.  Diger bir görüşe göre ise "Kaleler" anlamına gelen Merdin'den geliyor. 

 

Mardin Ne Yenir?  Nesi Meşhur?

 Mezopotamyanin kadim şehri Mardin, yemekleri ile de ayrıcalığını hissettirir. Yemeklerden lezzet  sırrı  lezzetli bölgesel kullanılan  otlar, doğal bir şekilde yetişen hayvanların  etleri,  yöresel  baharatlarda saklı. Genel itibari ile Güney Doğuda görülen  Bol biberli ve salçalı yemekler Mardin'de de görülür. Yemekleri genellikle bakır kaplarda sunuluyor. Bu durum ayrı bir lezzet katıyor yemeklere sabah kahvaltısında es gecmemek gerek, zengin kahvaltısı ile de konuklarını memnun ediyor.

 

 Mardin’in hangi lezzetlerini tatmalısınız?

-Genadir ÇorbasI

-Kibbe Dolması

-Lebeniye Çorbası

-Haşlama İçli Köfte,

- İkbebet

-Soğan Kebabı 

-Soğanlı Mardin Kebabı

-Kaburga Dolması

-Çağla Yemeği

-Sembusek

-Kiliçe 

-Accin

-Mırra Kahvesi

-Zingil Tatlısı

-Kişk Çorbası

-Muammara

-Harire Tatlısı

-Kahiye Tatlısı

-Mardin Usulü Dizme

-Kuru Patlıcan Dolması

-Cevizli Börek

-Peynir Helvası

    

Mardinde Gezilip Görülmesi Gereken Yerler 

1-Mardin Dara Antik Kenti

 

 Dara Antik Kenti tarihte Mezopotamya'nın en önemli askeri  şehri, Tarihi kent Mardin'in 30 kilometre güneydoğusunda bulunuyor.  Dara İmparatoru Anastasia şehri kurma amacı olarak şehrin sınırlarının güvenliğini amaçlamış. İttifak yaptığı Roma İmparatorluğu ile  Sasanilerin doğudan gelmesini ve genişlemesini engellemeyi amaçlamıştır. 

 

Dara antik Kenti'nin mimari özellikleri

Mardin'in Oğuz köyünde kurulmuş olan bu antik kent mimarisi ile diğer antik kentlerden oldukça farklı özellikler taşıyor.  Şehir kaya içine oyulmuş evler, korunabilmesi için oldukça uzun bir sur ile şehrin  güvenliği sağlanmış. Kent dönemin şartlarına göre oldukça iyi bir şekilde dizayn edilmiş, birçok ayrıntı düşünülmüş. Kent içinde Çarşı tophane, Zindan ve saraylar mevcut ayrıca tarım amacı ile su bendi (kanallar) yapılmış. Kent Ş.Urfa benzeri mağara evleri ile de değişik bir şehir olma özelliğini elinde bulunduruyor. Tarih ve doğa severler için mutlaka görülmesi gereken bir antik Kent… Fotoğraf makinesi elinizden düşmeyecek, zamanın ötesine yolculuk için Mardin konuklarını oldukça Bonkör davranıyor.Dara Antik Kentine  ulaşmak için Mardin Nusaybin yolu takip etmelisiniz. Kente herhangi bir dolmuş sefer yok, özel araç veya araç kiralamasınız.



2-Deyrulzafaran Manastırı 

Mardin Merkezi 4 kilometrelik mesafede bulunuyor. Manastır milattan önce güneş tapınağı olarak da kullanılıyordu. Roma imparatorluğu zamanında güvenlik amaçlı kale olarak kullanıldı. İnşası Roma imparatorluğu zamanına dayanıyor. Manastır hale dönüşmesi, manastır azizi buraya azizlerin kemiklerini getirerek burayı bir dini merkez haline çevirdi. Manastır mimari özellikleri ile konukların ilgisini çekiyor. Süryanilerin dini merkezi olan mekan kemerli  sütunları, ahşap el işlemeleri süslemede kullan taş nakışları ile oldukça gösterişli bir yapı. Manastır bugün hala Süryanilerin en önemli dini merkezler arasında gösteriliyor. Dünyanın dört bir yanından her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. Manastıra ulaşmak için Firdevs köyünden, Nusaybin yoluna devam edilir. Buradan Mardin Cezaevi'ni geçtikten sonra sola dönülür. 4 kilometrelik bir mesafe den sonra manastıra ulaşılır.

 

3-Beyazsu 

Midyat ile Nusaybin ilçelerini birbirine bağlayan karayolu üzerinde yer alır. Midyat'a 20 kilometre,  Nusaybin'e yaklaşık olarak 25 kilometrelik mesafede bulunuyor. Beyazsu kaynağına Midyat'taki platodan alır. Güneydoğu'da çöl iklimine yakın, sıcak ve kuru bir  hava görülür. Fakat bir de bakıyorsunuz, gürül gürül akan insanın içini serinleten berrak su adeta çöldeki bir vaha gibi sizi karşılıyor. Beyazsu Mardin'in içme suyunu da karşılıyor. Yaz aylarının vazgeçilmez dinlenme merkezi, burada masalsı otantik bir gün geçirebilirsiniz. Balıkçı lokantalarında veya Beyzsu'da tutulan balıkların tadına bakabilirsiniz. Tahta masalar ve şark köşeleri derenin içinde kurulmuş. Ayağınızı suya sokabilirsiniz. Midyat'ı Nusaybin'e bağlayan karayoluna doğru hareket edilir. 20 kilometre sonra Beyazsu'ya ulaşılır.

 

4-Mor Gabriel Manastırı

Mor Gabriel Manastırı Midyat'a 23 kilometrelik uzaklıkta yer alıyor. Manastır Süryanilerin ünlü ibadet merkezleri arasında, yapılma fikri ve temelleri Mor Şmuel ve Mor Şemu tarafından ortaya atılmış ve  tarih 397'yi gösterdiğinde yapımına başlanmış. Daha sonra değişik tarihlerde manastıra çeşitli eklemeler, ilaveler yapılmış. Kral Araedius  barınma ve dua yerleri eklemiş. Kral Theodius,Meryem Ana Kilisesi ve ibadet evi yerleri eklemiş. Böylelikle Mor Gabriel Manastırı kompleks bir hal almıştır. Manastır farklı isimlerle de anılıyor. Mor Şemun, Darul Umur, kartmin Manastırı, Taraddin Manastırı gibi.

 

5-Kasımiye Medresesi 

1457 1502 yıllar arasında tamamlamış medrese Artuklu ve Akkoyunlu Devleti'nin ortak bir tarihi eseridir. İki katlı  kubbeli açık havuz olarak inşa edilmiştir. Malzeme olarak kesme taş kullanılmış. Avluda bir çeşme  ve havuz dikkat çekiyor. Kasımiye Medrese'si mükemmel denecek mimari özellikleri ile  ziyaretçilerini hayran bırakacak bir eser. Medreseye ulaşmak için Mardin Şehir Stadyumu'nu geçtikten sonra itfaiye garajı gelecektir. Garajdan sonra sağa dönülerek medrese ulaşılır.

 

6-Zinciriye İsa Bey Medresesi 

1385 yılında Artuklu Beyliği zamanında Melikşah tarafından inşa edilmiştir.  Medrese dikdörtgen bir plana sahip, İsa Bey Medresesi Avlu, cami, türbe gibi bölümlerden oluşur. Caminin minberi kesme taştan yapılmıştır.

 

7-Mardin Ulu Cami 

Mardin Ulu Cami 1176 tarihinde yapılmıştır. Artuklu Devleti'nin önemli mimari eserlerinden biri olan  Ulu Cami Mardin ile bütünleşmiş, Mardin'in önemli sembolü haline gelmiştir. Dilimli kubbesi ve  minaresi ile Cami ön plana çıkar.  Caminin  inşasında kesme taş kullanılmıştır.Minarenin yapımında ise yivleme tekniği kullanılmıştır. Bu teknik daha sonra birçok mimari eser de  örnek olacak ve geleneksel bir hale dönüşecektir.  Ulu Cami Mardin de kesinlikle ziyaret edilmesi gereken, tarihi mekanlar  arasında…

 

8-Hatuniye Medresesi 

1176 yılında yapımına başlanan medrese Sitti Radviye Medresesi olarak da bilinir. Medrese eyvanlı Medrese'nin öncülerinden biridir. Eyvanlı, revaklı, avlulu iki katlı bu medrese; dönemin önemli tarihi yapılarından biridir. Artuklu döneminin Özgün eserlerinden Hatuniye Medresesi zengintaş işçiliği ayrı bir hava katmıştır. Mihrabın yanında cemaken içinde Hz Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) ayak izi de görülebilir.



9-Mor Behnam Kilisesi

Kırklar Kilisesi olarak da bilinir.  Kilise Mor Belham ve kız kardeşi adına inşa edilmiştir. Yapım tarihi olarak 550'li yıllar gösterilir. Yapımında kesme taş kullanılmış, kilise Hristiyan dünyası için önemli bir ibadet merkezidir. Aynı zamanda kilise bir zamanlar  eğitim merkezi görevini de  görmüş.  Yakın zamana kadar eğitim işlerine devam etmiş. Süryani dünyasının yönetildiği patriklik merkezi olarak da adını duyurmuş.  1850'li yıllarda oldukça popüler bir dini merkez olmuştur. Dünyanın  birçok  yerinden  yoğun ziyaretçi var. Tarihi kent Mardin Hristiyanlık dünyası ve İslam dünyası için önemli bir merkez görevi görmüştür.  Tarih boyunca dini hoşgörüyü temsil etmiş ve halada temsil etmektedir. 

 

10-Mor Yakup Manastırı 

 Manastır, Aziz Yakup adına milattan sonra 419 yılında yapılmış. Mor Yakup dönemin olağanüstülükler ile tanınmış bir Aziz'i ve çok saygı duyulan bir şahsiyet. Anlatılanlara göre birçok hastalığı iyileştirdiği, amaların gözünü açtığı gibi olağanüstülükler ile dönemin büyük bir manevi makama erişmiş.   Bu bilgilerin ne kadar güvenilir olduğu  hakkında yazılı bir belge mevcut değil. Manastır yerinde daha önceden bir Pers mabeti  olduğu söylenenler arasında… 

 

11-Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi Mardin merkezde bulunuyor. Süryanilere ait kilise Cumhuriyet meydanında, yapım tarihi olarak 1855 yılı gösteriliyor; fakat tam olarak  tarih kesin değil. 1995 yılında  müzeye çevrildi. Şimdilerde müze şeklinde  kullanılmaya devam ediyor. 

 

12-Mardin Müzesi 

Müze, Mardin merkez şar Mahallesinde bulunuyor. Mardin Müzesi'nde bulunan eserler çok  çeşitli, tarihi severlerin büyük ilgisini çekecektir.  Mardin Müzesi  çevre illerde  bulunan tarihi eserleri de burada toplanmış.  Paleolitik dönemden 19 yıla kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan  birçok tarihi eser sergileniyor.

 

13-Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı birçok şehrimizde olduğu gibi Mardin'de de eskiden yemek için (mutfak eşyaları) kullanılan eşyalar bakırdandı. Ve bakırcılık önemli bir Zanaattı. Bu çarşı bugün eskisi olmasada, amacından uzaklaşsa da görkeminden bir şey kaybetmemiş. Bir el sanatı çarşı olmuş. Hediyelik eşya almak için birçok alışveriş severin uğrak yeri… Yerli ve yabancı ziyaretçiler mutlaka bu çarşıya uğruyor. Bakırcılar Çarşısında bu zanaat  hakkında hem  bilgi alıyor, hem de bu çarşıda tarihi havayı kokluyor. Çekiç seslerinin yerine insan sesleri çarşıda yükseliyor. Ulu Cami'ye çok yakın olan çarşı, 100 metre doğusunda bulunuyor. 

14- Revaklı  Çarşı

Çarşı, Sipahiler Çarşısı olarak da bilinir. Revaklı Çarşı bir Osmanlı mimarisi 17. yüzyılda inşa edilmiş. Her iki tarafında revak olduğu için bu isimle anılmıştır. Carşı içinde dükkanlar halen varlığını sürdürüyor. Çarşıda hediyelik eşya dükkanları da bulunuyor. Ulu Cami'ye çok yakın olup kolaylıkla çarşıya ulaşılabilir. 

 

15-Surur Hanı

Osmanlı Devleti zamanında yapılmış Han Mardinlilerin soluklanma ve dinlenme meskeni, Mardin'e sıcağı meşhurdur. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında kavurucu çöl sıcakları yaşanır. Dinlenmek bir soğuk limonata, buz gibi bir ayran ya da diğer içecekleri için buraya uğrayın. Han'ın içinde günümüzü soluklamak Surur Han'ı için biçilmiş bir kaftan.  Han 1. Cadde üzerinde kuyumcular çarşısı yanında bulunuyor.

 

16-Dunaysır Koçhisar Ulu Cami

Artuklu sultanı yavlak Arslan tarafından yapımına başlandı. Cami'yi kardeşi artuk Arslan tamamlamıştır. Caminin içinde zarif bir şekilde oyma işlemi yazıları ile süslenmiştir. Cami Kızıltepe merkez de yer alıyor. Ulaşmak için Kızıltepe minibüsleri kullanabilirsiniz.

17-Firdevs Köşkü

Artuklulara ait olan köşk Nusaybin yolu üzerinde inşa edilmiş. Mimari olarak dönemin özelliklerini gösterir. Kesme taş ile yapılmış olan Firdevs Köşkü iki katlı, eyvanlı ağaçlı bir bahçe ile görülmeye gezilmeye değer bir köşktür. Firdevs Köşkü Mezopotamya ovasına hakim bir noktada, rüzgarlarıyla meşhur.  Artuklu sultanları yazları Mardin'in sıcak havasında bu köşkü tercih edermiş.

Turlarımız ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: